Recursos i estratègies per a mestres que volen integrar les TAC a les seves aules

1. L’ordinador està al teu servei: dosifica’l

No permetis que els alumnes usin l’ordinador constantment i de forma indiscriminada. Tu decideixes quan, com i per què.

2. Amb un dia d’ús no n’hi ha prou, persevera

És possible que, després dels primers dies de novetat, les TIC al teu centre siguin abandonades. Si és així, no et donis per vençut i sigues perseverant, estàs en el bon camí.

3. Les TIC són molt versàtils, investiga les seves possibilitats

L’ús de les TIC ha de portar molt més enllà de treballar simplement la competència digital del teu alumnat. Utilitza-les com a eines, investiga les seves possibilitats i ajuda’t d’elles perquè els teus alumnes aprenguin.

4. Usa-les com a eines, no com a finalitat

Utilitzar eines tecnològiques no és un fi en si mateix. Analitza i fixa els objectius que persegueixes i després pregunta’t com les utilitzaràs perquè t’ajudin a aconseguir aquesta finalitat.

5. Tens molts aliats: consulta

Si acabes de començar en el món de les TIC, enhorabona: tots els que les fem servir estem àvids per compartir les nostres experiències. Pregunta i consulta els teus dubtes en fòrums, comunitats virtuals, blocs, … tens un munt d’aliats esperant ajudar-te.

6. Cuida la teva comunitat: comparteix també

Sigues generós amb la comunitat TIC, comparteix les teves experiències i els teus descobriments. Fins i tot allò que creguis que ja està molt vist o molt usat pot ser font d’inspiració per a altres i acabar sent-te retornat en forma de troballa útil.

7. Gairebé ningú fa miracles, les TIC, tampoc

Les TIC t’ajudaran en gran mesura: augmentaran la motivació del teu alumnat, et donaran informació de la que fins ara no disposaves, … Però no demanis la lluna en un cove! Les TIC tenen les seves limitacions, sigues-ne conscient.

8. Uns companys en saben molt, altres gairebé res

Escolta, analitza i aplica, tots tenim molt a aprendre, però … no confiïs a cegues en el primer que t’aconselli, darrere d’una aparença de perícia TIC pot amagar-se un “he sentit dir que”.

9. Planifica, planifica i planifica

Les TIC són eines potentíssimes, però requereixen planificació. Especialment si estàs molt acostumat a treballar amb llibres de text clàssics, usar els recursos digitals de manera predominant t’exigirà, si més no al començament, no deixar res a l’atzar.

10. Les TIC no saben mates: només sumen

No t’obsessionis ni et deixis impressionar: pots basar el teu projecte pedagògic en les TIC, però les TIC són una eina més, que ha de sumar-se al guix, el quadern, el llapis i les excursions de l’alumnat. Les TIC no tenen l’exclusiva, només han de sumar.

Font: Instantànies, Imatges de la vida, educació i TIC de Sergi Martín

Deixa un comentari